Skip to main content

Bemiddeling
bij scheiding

Uit elkaar zonder huwelijk

Wanneer je uiteen wilt gaan na wettelijk of feitelijk samenwonen, moet je geen officiële echtscheiding regelen. Het is uiteraard wel aangewezen om samen jullie spullen te verdelen en afspraken over de kinderen maken. Dit kan je in principe helemaal zelf.

Is het moeilijk voor jullie beiden of voor één van beide om in deze emotionele periode belangrijke beslissingen te nemen? Oneens over de waarde van het huis? Vraag je je af wat de mogelijke regelingen voor de kinderen zijn? Geen overzicht over wat de fiscale gevolgen zijn? Dan staan wij u als bemiddelaar met raad en daad bij om afspraken over de verdeling en over de kinderen op te stellen.

Uit elkaar na huwelijk – scheiden zonder naar de rechtbank te gaan

Om na een huwelijk te scheiden is een echtscheiding nodig. Dat gebeurt door middel van een vonnis waarin de familierechter de echtscheiding uitspreekt. Dat is de echtscheiding met onderlinge toestemming of EOT. De echtscheiding kan je buiten de rechtbank regelen door bij ons de EOT-overeenkomst op te maken. Deze overeenkomst behandelt verplicht de verdeling van alle gemeenschappelijke goederen en een volledige regeling over de kinderen.

Daarna kan je die overeenkomst door de familierechtbank laten homologeren. Je hoeft dus niet meer naar de rechtbank te gaan, op voorwaarde dat je alles onderling regelt. Indien je op bepaalde punten het toch niet eens geraakt, kan je aan de rechtbank vragen om enkel over die punten te oordelen en de overige afspraken te homologeren.

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is meer dan een verblijfs- en kostenregeling over de kinderen na scheiding. In een ouderschapsplan leggen jullie vast op welke manier jullie als gescheiden partners samen ouder willen zijn voor jullie kinderen. Over welke voorvallen en onderwerpen houden jullie elkaar op de hoogte? En hoe verloopt die communciatie? Welke beslissingen worden nog samen genomen? Hoe wordt omgegaan met een (mogelijke) nieuwe partner?

Veel vragen die de moeite zijn om samen over na te denken en eensgezindheid over te vinden. Duidelijke afspraken vermijden conflicten en misverstanden.

Dat geldt ook voor de verdeling van de kosten en de fiscale voordelen. Met kennis van zaken staan wij jullie bij in de zoektocht naar een correcte methode die voor jullie werkt.

Een ouderschapsplan wordt opgesteld bij de scheiding, maar evengoed wanneer de oorspronkelijke regeling niet (meer) blijkt te werken. Het is nooit te laat om samen te gaan zitten en in het belang van de kinderen afspraken te maken.

Hulp nodig bij een familiale kwestie of discussie?